Home Nieuws Eigen zaak beginnen en een garantie van het UWV

Eigen zaak beginnen en een garantie van het UWV

Een eigen zaak beginnen is voor veel mensen een droom. Zeker voor mensen die werkeloos zijn kan het ideaal zijn om een eigen zaak te beginnen. Als je door zelfstandig aan de slag te gaan weer werk hebt, waarom zou je deze kans dan niet krijgen. Een eigen zaak beginnen wordt ook gestimuleerd door de overheid. Het UWV is bereid om tijdelijk uitkeringen te blijven verstrekken aan mensen die een eigen zaak beginnen. Op deze manier weet je in ieder geval dat er de eerste maanden brood op de plank komt, maar houd ook in je achterhoofd dat je na deze periode op eigen benen moet kunnen staan.

Een eigen zaak beginnen en een uitkering

Als je een eigen zaakt wilt beginnen en een (gedeeltelijke) WW-uitkering wilt behouden, dan heb je vooraf toestemming nodig van het UWV. Het is echt nodig dat je deze toestemming krijgt, anders kan het beginnen van een eigen onderneming als fraude worden gezien. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je een uitkering kunt krijgen en een eigen zaak beginnen.

  1. Gelijk een eigen zaak beginnen en je uitkering behouden voor 26 weken
  2. Je houdt je uitkering en gaat toch een eigen zaak beginnen
  3. Je gaat je eigen onderneming beginnen en hebt helemaal geen WW-uitkering meer nodig

Het voordeel van de eerste optie is dat je een half jaar lang kan ondernemen, terwijl je gegarandeerd bent van inkomen. Het grote nadeel is dat je na een half jaar het echt zelf moet gaan doen.

Bij optie twee wordt er een fictief uurloon berekend. Vervolgens moet je aan het UWV doorgeven hoeveel uren per maand je aan je onderneming hebt besteed, het aantal uren * dit fictieve uurloon * 0.70 wordt ingehouden op je uitkering. Deze uitkering stopt op het moment dat je meer dan 87.5% van je WW-uitkering krijgt.

Optie 3 is niet echt nodig om verder te benoemen Het houdt in dat je gewoon je WW-uitkering stop zet. Houd er wel rekening mee dat dit de hoofdregels zijn, op de site van het UWV kan je meer informatie vinden over je eigen zaak beginnen en je uitkering behouden.