Home Nieuws Payrolling: dit zijn de voordelen

Payrolling: dit zijn de voordelen

Payrolling wordt door steeds meer organisaties toegepast. Maar wat is payrolling eigenlijk en waarom kiezen steeds meer ondernemers voor een payroll-constructie? Payrolling is een manier om personeel een andere juridische werkgever te geven. Dit zorgt ervoor dat een ondernemer geen omkijken meer heeft naar zaken als loonadministratie, het inhouden van loonheffingen of het betalen van sociale premies. Bij payrolling zijn er dus twee verschillende werkgevers te onderscheiden. In de eerste plaats de feitelijk werkgever en in de tweede plaats de juridisch werkgever.

Payrolling: uw personeel bij een andere werkever

In een traditionele situatie is de feitelijk werkgever ook de juridisch werkgever. Dit zorgt ervoor dat een ondernemer niet alleen verantwoordelijk is voor het functioneren van de werknemer, maar ook voor alle juridische zaken die daar bij komen. Denk bijvoorbeeld aan onder meer het opstellen van een arbeidscontract, het bijhouden van de salarisadministratie en het zorgen voor de juiste verzekeringen van de werknemers.

Zeker voor organisaties die veel werken met flexibel personeel kan dit nogal een druk op de administratieve taken van een organisatie leggen. Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om via payrolling de juridische en de feitelijke werkgever te scheiden. Bij een payroll-constructie wordt een werknemer in dienst genomen bij de payroll-organisatie. De payroller neemt vervolgens vrijwel alle administratieve taken over, zodat de ondernemer zich daar niet meer druk over hoeft te maken. Vervolgens wordt de werknemer “uitgeleend” aan de ondernemer en fungeert hij weer als feitelijk werknemer van de organisatie.

Is payrolling een oplossing voor uw organisatie

Payrolling heeft een groot aantal voordelen. Het scheelt echt veel administratieve lasten. Zeker bij flexibel personeel is payrolling echt een uitkomst. Aan payrolling kleven echter ook wel een aantal nadelen. Zo wordt de band tussen het personeel en de organisatie verkleind, voor flexibel personeel is dit waarschijnlijk geen probleem, maar voor vast personeel kan dit wel een probleem zijn.