Home Nieuws Is crowdfunding echt de nieuwe vorm van financieren?

Is crowdfunding echt de nieuwe vorm van financieren?

Crowdfunding is de afgelopen jaren een hele populaire manier van financieren geworden. Eerst was het vooral voor startende ondernemers vooral een manier om aan hun eerste kapitaal te komen. Waar banken de risico’s te groot vonden om te investeren, dufde het grote publiek het wel aan om kleine bedragen in te leggen en zo jonge start-ups aan hun eerste kapitaal te helpen. Crowdfunding is er nu niet alleen meer voor start-ups, maar ook voor grote bedrijven die om kapitaal verlegen zitten. Crowdfunding begint steeds vaker een alternatief voor een banklening te worden.

Crowdfunding is geen makkelijke weg van financieren

Crowdfunding is niet een makkelijke weg van financieren. Het is een andere weg. Veel mensen die kapitaal nodig hebben onderschatten dit nog weleens. Ook mensen die geld in een bedrijf steken via crowdfunding, de corwdfunders, willen return on investment zien. Dat betekent dat je altijd met een goed verhaal zal moeten komen, altijd een goed plan zal moeten hebben en altijd verantwoording af zal moeten leggen.

Waarom is corwdfunding dan toch een alternatief voor een andere lening?

Crowdfunding is een alternatief voor een banklening omdat crowdfunders anders tegen een ondernemingsplan aankijken. Banken zijn gehouden aan wet- en regelgeving en kunnen daarom niet zomaar ieder plan goedkeuren. Ook zijn niet alle leningen financieel aantrekklijk voor banken. Bij crowdfunding is dat anders, daar investeren ondernemers hun kapitaal in bedrijven, zij hebben wellicht een andere manier van kijken en zullen wel geneigd zijn om in je bedrijf te investeren.

Overigens zie je ook steeds vaker dat crowdfunding niet meer op zichzelf staat, maar dat er wordt gekozen voor een combinatie tussen crowdfunding en een banklening. Op deze manier worden de risico’s gescheiden en is het voor bedrijven toch mogelijk om het kapitaal op te halen wat ze nodig hebben.