Home Nieuws Werken tijdens feestdagen, hoe zit dat?

Werken tijdens feestdagen, hoe zit dat?

Werken tijdens feestdagen blijft altijd een punt van discussie. Dit is vooral zo omdat de wet er niets over zegt. De wet bepaalt niet of jij verplicht kan worden om op feestdagen te werken en of je een toeslag krijgt als je op feestdagen moet werken. Wel kan het zo zijn dat er in de CAO of in het contract opmerkingen zijn gemaakt over werken tijdens feestdagen. In dat geval zal een werkgever zich hier aan moeten houden!

Welke feestdagen zijn er eigenlijk?

In Nederland erkennen we maar relatief weinig feestdagen. De officiele feestdagen zijn:

  1. Nieuwjaarsdag
  2. Eerste en Tweede Paasdag
  3. Hemelvaartsdag
  4. Eerste en Tweede Pinksterdag
  5. Eerste en Tweede Kerstdag

Op deze dagen is het vrij gebruikelijk dat er niet gewerkt wordt, maar ook dit is aan het veranderen. Steeds meer supermarkten zijn bijvoorbeeld op Tweede Kerstdag open. Daarnaast zijn er nog een aantal dagen waarop sommige mensen vrij zijn, maar anderen ook weer niet, denk bijvoorbeeld aan:

  1. Bevrijdingsdag
  2. Koningsdag
  3. Goede vrijdag

De feestdagen die we in Nederland erkennen zijn overwegend christlijke feestdagen. Er is veel discussie over of het suikerfeest bijvoorbeeld als feestdag erkend zou moeten worden als officiele feestdag.

Moet mijn personeel werken tijdens feestdagen?

Als er geen afspraken over gemaakt zijn, dan hoef je je personeel geen vrije dag te geven en zou je in principe kunnen zeggen dat er gewoon gewerkt wordt. Houd er wel rekening mee dat de wetgever er veel aan is gelegen dat werkgever en werknemer goed met elkaar omgaan. Ook de rechters gaan hier in mee. Denk bijvoorbeeld aan een moslim die vrij wil op het suikerfeest. Als je als werkgever geen goede reden hebt om hem te laten werken tijdens deze feestdag, dan moet je hem in principe gewoon een vrije dag gunnen.